Dawna kuchnia w dalszym ciągu żyje

Każda kuchnia znamionuje się osobistymi tradycjami, zwyczajami oraz czynnościami, jakie wykonuje się z największą starannością. W tym i kuchnia polska. To smutne, nie każdy rodzimy Polak zna się na kuchni narodowej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dość uboga i prosta. Większości z nas jednoczy się tylko z pierogami (jakie są wybitnie cenione na całym globie), schaboszczakom, mizerią i ziemniakami. Nic bardziej mylnego. Pierogi uznaje się za polskie, głównie z powodu serwowania ich na terenach kraju. Lecz nie bez przyczyny jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków oraz znawców kuchni polskiej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to i tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one jednoczone zazwyczaj z Polską. Wolno dostać je w szczególnych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają całkowicie smak schematycznych pierogów ruskich czy również żadnych innych, ale gdy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam uznać ich wartość. W ostateczności to jedynie pożywienie. Mimo to dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla hobbystów i degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki najróżniejszych dań, specyficznych dla rozmaitych części Europy lub świata. Skupmy się jednakże powtórnie na charakterystyce kuchni polskiej. Wszelkie produkty i składniki używane przez wieki przez lokalne kury domowe tak naprawdę niewiele się zmieniły. Nie mamy tu na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film